Säg vad du vill om Tyskland, den stereotypa bilden av landet må vara att det är allvarsamt, men de kan ställa till med fest. Det bevisas inte minst av några av deras största kulturella exporter: oktoberfest, lederhosen och tysk techno.

De flesta skulle nog säga att vi lever i skuggan av anglosaxisk kultur och har gjort så under flera decennier. TV-utbudet domineras av amerikanska program, och musiken av brittiska och amerikanska artister. Men det finns ett europeiskt land som konkurrerar med den engelskspråkiga kulturen och det är Tyskland. Landet som för många kanske främst förknippas med lederhosen (ett plagg som fungerar utmärkt både till oktoberfest såväl som vanliga fester) är så mycket mer än så.

Tyskland – techno och oktoberfest

lederhosenNär det handlar om nationella högtider som fått internationellt genomslag finns det få som kan konkurrera med den tyska oktoberfesten. Många skulle nog säga att det inte är särskilt överraskande med tanke på att det är en drygt två veckor lång period som går ut på att dricka öl. Trots högtidens namn brukar den dock infalla i slutet av september och pågå till någon gång i början av oktober.

Oktoberfest är dock inte den enda kulturen Tyskland exporterat till omvärlden. Vid sidan av den ölcentrerade festhögtiden förknippar många landet med musik. I modern tid kanske främst techno, som uppmärksammats inte minst i samband med världsberömda klubbar som Berghain, berömd inte minst för att det är en klubb som det är beryktat svårt att få komma in på.

Techno är dock inte allt. Med tanke på hur engelskan dominerar musiken är det lätt att underskatta Tysklands inflytande på modern musik. Att landet exporterat nog så inflytelserika artister och musikgenrer är någonting som börjat uppmärksammas, när tyska band som Boney M, Einsturzende Neubaten och andra börjat ta plats i det populärhistoriska samtalet.