En tystnad spred sig över parken, en solig eftermiddag i april. Tim ”Avicii” Berling är död, konstaterade man mumlande till varandra efter att push notiserna rullade in i folks display. Tim var 28 år när han hittades död i Oman den 20 april. Fansen hyllar den bortgångna legenden, och familjen har meddelat att begravningen begränsas till hans innersta krets av familj och vänner.  

Det är inte allt för sällan som frågorna kommer in till en begravningsbyrå om man får delta på en kändis begravning eller inte. Detta är förstås helt upp till den som ska begravas närstående, och som utomstående får man med största respekt för familjen anpassa sig efter deras behov. Lite så blev det också för Tim Berglings familj, som valde en sluten begravning med endast 20 deltagande, bekräftar både Aftonbladet, GP och Nyheter24.

Hyllningar och minnesstunder

Det är inte lätt att som fan få ta emot ett besked om att ens största idol har gått bort. Det artisten har skapat kan betyda mycket för en och kanske har artistens musik räddat en själv ur mörka stunder i livet. Därför är det många som reagerar mycket starkt på sådana besked trots att man inte känner personen bakom. Det är lätt att själv vilja delta i begravningen, men det händer ofta att familjen bestämmer sig, precis som i Aviciis fall, att låta begravningen ske i den slutna, närmsta kretsen. För en del är det självklart att respektera detta, medan det för andra kan bli mycket svårt att förstå. Som fan och entusiast kan man hedra sin stjärna och idol på andra sätt än att delta på begravningen. Vanliga sätt brukar vara:

  • Hyllningskonsert (till exempel den vi har skrivit om som man hade i en kyrka i hans ära)
  • Minnesstund
  • Hashtag där man delar minnen

Oftast brukar det kännas bra om man får träffa andra fans och dela med sig av sina minnen av artistens skapande tillsammans. Det viktiga är att komma ihåg att man bör skilja på stjärnan och personen bakom artisteriet, som är någons barn, syskon, partner eller förälder. Ofta är den allra närmaste kretsen inte heller särskilt involverad i personens artistskap, istället ses man under normala premisser som helt vanliga familjer under jul, nyår och annat, och delar gemensamma minnen ihop.