Många tror att house kommer från techno, men i själva verket är det tvärt om. Housen uppstod i början av 80-talet i Chicago, influerad av bland annat Giorgio Moroders och Donna Summers ”I feel love” och grupper som Kraftwerk.Housemusik på nattklubb

Namnet till musikstilen kom från klubben The Warehouse, med DJ:n Frankie Knuckles. Knuckles betraktas idag som housens fader, och har förärats en skylt i Chicago som uppmärksammar housens födelseplats.

Housen blev snabbt en kommersiell succé, och gav upphov till ett stort antal varianter i olika delar av världen. Vid decenniets slut hade exempelvis acid house blivit en livaktig scen i England. 1988 brukar kallas för ”Summer of Love”, och betraktas som just den genrens höjdpunkt. En annan viktig punkt för utvecklingen av en distinkt house-stil var Ibiza, den spanska partyön som kan betraktas som en del av Storbritannien. Än idag lockar Ibiza till sig många av dansmusikens största stjärnor.

Olika sorters house

Idag finns det fler undergenrer till house än vad någon kan hålla reda på Wikipedia listar ett stort antal genrer, bland andra brittisk och amerikansk hard house, den sydafrikanska varianten kwaito, dream house som Robert Miles och den electro house som dominerar i stort sett alla listor idag. Här ligger svenska musiker som Avicii och Swedish House Mafia långt framme, även om de har en betydligt större publik utomlands än i Sverige. House var länge en ganska obskyr musikstil i Sverige, som först de senaste tio åren har börjat se kommersiella framgångar.

Housen har gjort en lång resa på bara 30 år, från en musikstil för svarta och latinos i Chicago till soundtracket för stekare för på Stureplan i Stockholm. Frågan är vad dagens housepublik, exempelvis de som såg Swedish House Mafias avskedsspelningar på Friends Arena i Solna, tycker om den första housen, som On and On med Jesse Saunders. Och frågan är vad Frankie Knuckles, The Godfather of House, tycker om Miami 2 Ibiza med Swedish House Mafia.