En tältfest är ingen fest utan musik. Och vad skulle göra tältfesten mer romantisk och härlig om inte en vinylspelare som spelar en bunt klassiker? Allt fler tycks köpa LP-skivor och detta format har en enorm revival just nu.

 

Ja, vem har inte drömt om att anordna en bohemisk dröm á la tältfest i en trädgård? Med svepande vitt linnetyg, sittpuffar i eklektiska mönster samt brickor med te och mat är drömmen ett faktum. Det som saknas är passande musik. Varför inte göra som britterna och köpa mer vinylskivor?

Spela vinyl på festenSkivspelare

I Dagens Nyheter går det att läsa om hur försäljningen av vinyler har gått i taket. Fullständigt. Vinylförsäljningen har vidare ökat med 53 procent gentemot hur det bara såg ut förra året. Under 2016 såldes inte mindre än 3,2 miljoner LP-skivor i Storbritannien. Detta inte bara på de Brittiska öarna utan även i Sverige. I Storbritannien har David Bowies sista album ”Blackstar” sålt mest under året och många har just köpt skivan i vinylformat. Efter denna är det Amy Winehouses ”Back to black” som har följt hack i häl och detta inte minst på grund av den kritikerrosade dokumentären om den bortgångna stjärnan som visats under året. Även Prince, som gick bort även han under året liksom Bowie, har fått sitt album ”Purple Rain” att gå till topplistorna när det kommer till vinylförsäljningen.

Samla ihop ett par klassiska skivor

Många som köper vinyler vill ha dessa för att samla, inte nödvändigtvis för att lyssna på dem. En hel del av vinylköparna har till exempel inte ens en LP-spelare som de kan använda. Men på tältfesten är en sådan givetvis ett måste, gärna med en bra förstärkare och ett par riktigt kvalitativa högtalare.

Köp gärna ett par klassiska skivor, som Beatles ”Sgt Pepper’s lonely hearts club band” eller Fleetwood Macs ”Rumours”, mixa med lite Guns’n’Roses och toppa med en klassisk jazzskiva för de sena timmarna när natt sakta övergår till gryning. Se till att ha filtar med på festen så folk verkligen kan gosa ner sig och njuta av festen och musiken utan att frysa.