RaveInspirerade av housemusiken i Chicago skapade män som Juan Atkins och Derrick May vid mitten av 80-talet den musikstil som skulle komma att bli känd som techno. Platsen var Detroit, och musikstilen utmärktes av futuristiska teman och av en intellektuell ton.

Det var inte ovanligt att artisterna citerade filosofer som Adorno, eller vetenskaplig studier om det digitala samhället, i intervjuer.

Kännetecknanade för technon är monotonin. Vanligen går låtarna i fyrtakt, med ett tempo på mellan 120 och 150 BPM. Detta är en enkel formel, som kan varieras i det oändliga. Av någon anledning verkar detta passa det europeiska kynnet bättre än det amerikanska.

Berlin

Som så många andra amerikanska företeelser, t.ex. jeans och hamburgare, blev technon populär i Europa. Och trots att den uppstod i Detroit så blev musikstilen inte speciellt populär i USA, annat än i Chicago, Detroit och New York. När den amerikanska nättidningen Pitchfork utsåg svenska the Knifes kraftigt technoinfluerade Silent Shout till årets album 2006 var det inget annat än en sensation.

I Tyskland fick musiken dock snabbt fotfäste, och den årliga festivalen Love Parade arrangerades första gången 1989. Därför blev det Berlin som efter murens fall blev technons huvudstad. Här fanns övergivna hus som lämpade sig väl för att arrangera rejv, och dessutom spelade arvet från Kraftwer, Karlheinz Stockhausen och synthartister som DAF. Redan 1994 hade technon blivit ett mainstream-fenomen i Tyskland. Detta innebar dock inte någon nedgång för musikstilen. Sedan dess har många klubbar och skivbolag både öppnat och slagit igen, och just nu dominerar klubben Berghain, som öppnade 2004.

Men allt handlar inte om Berlin, och vissa skulle säga att det inte är här som man hittar den mest intressanta musiken längre. Hyrorna har gått upp, vilket har fått många att söka sig till andra städer. Ett av de senaste årens mest intressanta skivbolag, både inom techno och annan musik, är Kompakt, som har sitt huvudkontor i Köln i Ruhr-området. Det är även i Ruhr som man nu hittar Love Parade.

Vill man gå på rave skulle andra hävda att det är till Polen man bör bege sig. Här arrangeras enligt vissa de häftigaste festerna, och här görs enligt dem den mest intressanta musiken, av artister som Echoplex, SLG och 3 Channels.