Alla har vi historier om hur det gick till när vi träffade på en snygg person på dansgolvet. Om hur våra blickar möttes, hur vi lät oss förföras av denna vackra främling. Om hur vi gick emot våra instinkter och följde med personen hem för att ha samlag. Om oron att den där utekvällen nu resulterat i en olycka, att ha råkat få en könssjukdom, och i sådana fall, hur vet man säkert? Det syns väl, eller?

ett par ligger i sängen

Myterna om klamydia är många och även om svenskarna är relativt pålästa om sexuellt överförbara sjukdomar så har vi ändå oskyddat sex. Hur kommer det sig när riskerna med det är stora, okunskap? Knappast. Faktum är att vi inte kan lita på att den personen vi är med är helt sjukdomsfri, personen må vara ens partner sedan 4 månader tillbaka, men klamydia kan ligga i lä i hela 6 månader och plötsligt slå ut. Det viktigaste som en sexuellt aktiv person kan göra, oavsett ålder, kön eller läggning är att skydda sig med kondom! Kondomen är otroligt effektiv som skydd mot alla typer av könssjukdomar, både de synliga och osynliga. Självklart ligger det inget moraliskt dilemma i att följa med en person hem från krogen, det hela handlar om säkerhet, Är man så pass trygg med att följa med en person och har gett vänner adresser och uppgifter som kan skydda dig så stanna inte där. Ha inte sex utan skydd helt enkelt, och det bästa sättet är helt enkelt med kondom.

Kärlek vid första ögonkastet

Sex handlar många gånger om kärlek, men det kan också handla om njutning. Oavsett anledning till att man har sex så är det fortfarande viktigt att man testar sig regelbundet, ta reda på mer klamydiamåndagen.se om hur du testar dig gratis mot klamydia. Tänk på detta när du tror att du har fått klamydia:

 

  • Många gånger är sjukdomen helt fri från symptom, inget kliande underliv, inget svidande urinrör och inga blåsor. Man kan inte se med blotta ögat att man har klamydia, testa dig därför för säkerhetsskull om du vet att du haft oskyddat sex i sommar.
  • Testa sig så fort som möjligt, trots att klamydian inte syns eller känns så kan det ändå skapa problem, sterilitet är något som kan drabba de som går med smittan för länge.
  • Litar du på din partner? Bra! Men var säker på att ni båda är testade även om ingen är otrogen så kan man ha en underliggande smitta som inte blossat upp.
  • Använd kondom, alltid! Inte minst när du misstänker att du åkt på en smitta, ta ansvar och sprid det inte vidare. Kondomen är det enda som skyddar mot klamydia, gå inte på myter om att p-piller eller andra preventivmedel skulle skydda mot något annat än graviditet.
  • Får du ett positivt besked om klamydia så betyder det tyvärr att du har det, meddela då sjukhuset vem du har haft samlag med under det senaste året så att de också kan få testa sig och sättas på antibiotika.