När kända personer går bort så skapar det ofta ganska stor uppmärksamhet. Fans och media flockas till kändisens hem, sjukhus eller arbetsplats och och alla vill ha information om var och när begravningen ska äga rum.

Medan de flesta begravningar för celebriteter brukar ske privat och med inbjudan som i fallet med Michael Jackson, så händer det även att andra är helt öppna för allmänheten, som vid Lillbabs bortgång. Andra väljer att ha en privat tillställning på plats men samtidigt låta alla fans delta via streamingtjänster, som då Mötörheads frontman Lemmy hade avlidit och fansen uppmanades att samla på pubar och barer där det fanns tillgång till YouTube. Oavsett hur de närstående väljer att utföra det hela så är det viktigt att ha en respektfull begravning som hedrar minnet av den bortgångnes liv, oavsett om denne varit berömd eller inte.

”När legenden James Brown dog så hölls begravningen i en jättearena, fylld av fans och andra kändisar som uppträdde, medan Keith Flints ceremoni skedde privat i en kyrka samtidigt som det sattes upp skärmar utanför där tusentals fans kunde följa begravningen.”

Många begravningsvariationer

Rockstjärnor är inte sällan lite excentriska och högst individuella och det är därför ganska vanligt att begravningen blir därefter. När legenden James Brown dog så hölls begravningen i en jättearena, fylld av fans och andra kändisar som uppträdde, medan Keith Flints ceremoni skedde privat i en kyrka samtidigt som det sattes upp skärmar utanför där tusentals fans kunde följa begravningen. När Tim ”Avicii” Bergling dog så valde familjen att hålla begravningen hemlig och endast de närmaste släktingarna och vännerna närvarade. Senare hölls däremot en stor minnesgala där intäkterna gick till motverkandet av psykisk ohälsa och förhindrandet av självmord, där alla fansen kunde få hylla hans minne i gemenskap. När det kommer till en rockstjärnas begravning finns det alltså varken fel eller rätt, utan precis som med ”vanliga” människor handlar det om att hedra den bortgångne och dennes liv.