Välkommen hit du som är en nyförälskad snusare! Nu när rökförbudet på uteserveringarna har trätt i kraft är det många rökare som fimpat ciggen mot en prilla. Men innan du lutar dig tillbaka och joinar oss i gänget är det bra att du känner till vissa oskrivna regler som vi snusare under århundradens lopp etablerat… Var god läs.

För att man ska få erkänna sig som snusare behöver man först och främst känna till var man kan hitta billigt snus online. Snusers är en sådan sajt och det är bara in och botanisera i din favorit. Utan att lägga någon inbördes rangordning på vad som faktiskt räknas som ”riktigt” snus och inte – vi tänker inte ge oss in i white-diskussionen – får du vara god och lägga en snus under läppen och lära dig om de sociala regler som gäller för en snusare.

Nummer 1: Bjud på snus

Är du en sån där snåljåp som inte delar med dig till dina snusvänner eller främlingar på stan som frågar om den kan få en prilla? Då får då tänka om. En snusare delar alltid med sig av en snus. Men! (se nästa punkt)

Nummer 2: Ta inte någons näst sista prilla

Även om din snusarvän räcker fram dosan – i enlighet med regel nummer ett – så bara får du inte ta dennes näst sista eller sista. Såvida inte personen har en dosa till, förstås. Att ta någons näst sista är helt enkelt inte förenligt med den solidaritet som vi snusare känner inför varandras snusning.

Nummer 3: Planera ditt snusande

Ska du ut ikväll eller ska du åka på semester till ett land där det inte säljs snus? Då får du beställa hem en stock eller köpa dig en festdosa. Detta är på grund av punkt ett och punkt två.

Så oavsett var i landet du bor (kanske i Sveriges snustätaste län?) eller om du är en white-älskande amerikan så är det här alltså en nybörjarguide för att vi ska få lite ordning och reda nu när allt fler väljer att fimpa till prillans fördel.

Vi har inspirerats av en krönika i Nyheter24 när vi skrev den här texten!